Skip to content

Duminică, 3 noiembrie, 16:00 ‘FROM MOLDOVA TO THE BLACK SEA’ Discuție și film de Maarten de Kroon (Olanda)

October 31, 2013
Satellietgroep (Olanda), teatru-spălătorie (Moldova) și MediArtDialog (Moldova) vă invită cordial la o discuție cu scriitorul și regizorul de film din Olanda, Maarten de Kroon precum și vizionarea ultimului său film “FROM MOLDOVA TO THE BLACK SEA”
Mulțumim: Nora Dorogan și Denis Bartenev, Tatiana Fiodorova și Nicoleta Esinencu, precum și tuturor celora care au acceptat să participe în acest film.
Finanțat de ECF și KSAK (suport tehnic).
www.satellietgroep.nl / www.spalatorie.md / www.mediartdialog.wordpress.com

Pe 3 noiembrie,  la teatru-splălătorie va avea loc o discuție cu scriitorul și regizorul de film, Maarten de Kroon precum și  o primă vizionare a filmului aflat încă în proces de lucru “From Moldova to the Black Sea”.

În ultima lună, Maarten de Kroon, fiind invitat în rezidență în cadrul proiectului “Now Wakes The Sea”, s-a aflat în Moldova în căutarea Mării Negre. Unii consideră că odată cu căderea Uniunii Sovietice în 1991, Moldova a pierdut accesul direct la Marea Neagră. Alții cred că Moldova a pierdut Marea Neagră cu mult timp în urmă, anume in secolul cincisprezece. Există multe istorii, precum și multe amintiri despre vacanțe și luni de miere petrecute la Zatoca, Sergheievca, Coblevo și alte locuri de pe coasta Mării Negre. “From Moldova to the Black Sea” este colecție de povestiri, amintiri, istorii și opinii despre Marea Neagră și Moldova.

Evenimentul va începe cu o prezentare a inițiativei Satellietgroep din Olanda și a proiectului “Now Wakes The Sea” în cadrul căruia Maarten de Kroon a fost invitat în rezidență în Moldova. Prezentare oferită de către Jacqueline Heerema și Eliane Esther Bots, curatori ai inițiativei artistice Satellietgroep. După discuția cu Maarten de Kroon și vizionarea filmului “From Moldova to the Black Sea” vor fi proiectate o serie de filme despre Marea Neagră și Marea Nordului.

WEB_Black_sea

 

Satellietgroep (Haga, Olanda) este o inițiativă artistică care prin artă și cultură explorează modul în carea marea și căile maritime influențează orașele, comunitățile și mediul înconjurător. Satellietgroep își propune să atragă atenția publicului asupra schimbărilor ce au loc în zonele de coastă, oferind posibilitate artiștilor și oamenilor de știință să cerceteze și să lucreze alături de  experți și comunitățile locale și să împărtășească rezultatele cercetărilor lor cu publicul larg.

Satellietgroep a inițiat în colaborare cu o serie de organizații internaționale proiectul “Now Wakes The Sea” în cadrul căruia o serie de artiști internaționali sunt invitații in rezidență. Tranzițiile de pe coasta olandeză, precum și alte noi lucrări produse în cadrul programelor de rezidență la Badgast (Haga, Olanda) sunt conectate cu noi lucrări produse în cadrul schimbului de rezidențe  cu alte zone de coastă din Europa. În  2012 de Maurice Bogaert (Olanda), Bahanur Nasya și Yilmaz Vurucu (Turcia) la Sinop (Turcia), în 2013 de Astrid Bussink (Olanda) și Ana Tsimintia (Georgia) în Batumi (Georgia), și Tatiana Fiodorova, Nicoleta Esinencu (Moldova) și Maarten de Kroon (Olanda) în Chișinău (Moldova).

 

still_maarten_de_kroon

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: