Skip to content

http://trm.md. Pictor emigrat în Germania expune la Chişinău

July 25, 2012
Gheorghe Mardare, artist plastic din R. Moldova, stabilit în Germania acum 7 ani, revine la Chişinău pentru a prezenta creaţia sa. Expoziţia sa, cu genericul “Senzaţie şi imagine”, care conţine peste 70 de lucrări (pictură, grafică, instalaţii media, obiecte), va fi vernisată la 2 august, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
Autorul utilizează inclusiv tehnica electronică actuală şi mărturiseşte că recurge la mai multe experimentări în care a încercat să sincronizeze senzaţiile picturale cu acele sonore. Astfel, el supune imaginea secvenţelor respective ale tabloului unor manipulări vizualizate de efect, care corespund întocmai, pasajelor muzicale redate în culoare.

Creaţia artistului include tablouri pictate sub impresia unor remarcabile opere muzicale lăsate posterităţii de mari compozitori ai lumii, cum ar fi: Liszt, Caccini, Orff, Bach, Rodrigo.

Eleonora Brigalda, doctor în studiul artelor, artist plastic, solicitată de trm.md, afirmă că Grigore Mardare este un artist complex şi modern. În constituirea viziunii sale, el reţine, de la expresionismul german şi fauvismul francez, interesul pentru redarea stării sufleteşti, fără să mai apeleze, însă, la suportul realităţii obiectuale. Atras de ritmurile muzicale şi tinzând spre armonia sunetelor grafice şi a siprafeţelor de culoare, el realizează o serie de picturi, instalaţii art-obiecte.

Gheorghe Mardare (născut la 1 mai 1946, la Micleşti, Criuleni) este plastician, critic și cercetător de arte, pedagog și publicist moldovean. A realizat cicluri de lucrări precum “Poduri în timp”, “Pictura muzicii”, “Sonete în culori”.

Autor: Diana Lungu-Zlatan
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: