Skip to content

Premiera la Teatrul Naţional de Operă şi Balet.Chişinău: 22 ianuarie 2012

January 21, 2012
MANON
Autor – J. Massenet

Denumirea originală: „Manon”
Libretul de Henri Meilhac şi Philippe Gille, după romanul « Istoria cavalerului Des Grieux şi a lui Manon Lescaut » de abatele Prévost.
Conducerea muzicală : Marin  Balan Maestru în Artă
Regia : Sandu Vasilache Artist al Poporului
Scenografie și costume: Iurie Matei Maestru în Artă
Maestru de cor : Ion Brătescu
Coregrafie : Eugen Gârneţ Maestru în Artă
Traducere și adaptare: Ala Condrov

Premiera mondială : 19 ianuarie 1984, Opera Comică, Paris.

Premiera la Chişinău: 22 ianuarie 2012, Teatrul Naţional de Operă şi Balet.

Acţiunea are loc în Franţa , secolul XVIII

 Actul I

Tabloul 1

 Amiens, piaţa din faţa hanului. În aşteptarea diligenţei se plimbă orăşenii curioşi. Doi parizieni bogaţi Guillot de Morfontaine şi de Brétigny îşi petrec timpul servind băuturi în compania unor fete zvăpăiate. Gardianul Lescaut  o aşteaptă pe Manon, verişoara sa, pe care părinţii, din cauza firii sale uşuratice, o trimisese la mănăstire, împotriva voinţei acesteia. Profitând de faptul că Lescaut a plecat, Guillot se apropie de tânăra fată, îi face curte, propunându-i inima şi averea. Manon îl ascultă curioasă, dar îi răspunde ironic, cu glume aspre. Privirea ei este atrasă de chipul unui tânăr timid, care şi-a făcut apariţia în piaţă.  Este cavalerul de Grieux, care şi-a finisat studiile la Amiens, şi cu regret, îşi i-a rămas bun de la oraş. Frumuseţea splendidei fete îl cucereşte. Cavalerul îi exprimă admiraţia şi îi destăinuie deosebitele sale sentimente. Aflând istoria tristă a fetei, el îi propune să fugă împreună la Paris, unde nimeni nu-i va putea găsi.

 Tabloul 2

Manon şi des Grieux savurează clipele pline de fericire în micul lor apartament din Paris. Des Grieux visează să se căsătorească cu iubita lui. El îi scrie tatălui său, cerându-i binecuvântarea. Pe neaşteptate, în locuinţa lor îşi fac apariţia Lescaut şi de Brétigni, care s-a degizat în haine de străjer. Lescaut ameninţă într-un ton violent că se va răzbuna pe amantul verişoarei sale. Dar, pricepând din scrisoare intenţiile serioase ale tânărului, îşi schimbă atitudinea. Între timp, de Brétigni încearcă să o convingă pe Manon să-şi părăsească iubitul sărac, promiţându-i o viaţă luxoasă plină de fast şi desfătare, atât de râvnite de tânăra fată. Manon, plină de îndoieli, rămâne îngândurată şi tăcută, des Grieux însă nu-i poate înţelege starea de spirit. Iarăşi se aude bătaia în uşă. Mistuită de presimţiri grele, Manon îl imploră să nu deschidă, dar tânărul râde nepăsător. Se aude zgomot de încăierare, după care fata vede prin geam cum nişte necunoscuţi îl aşează pe des Grieux în trăsură şi pleacă. De Brétigni a divulgat locul de trai al tinerilor şi servitorii contelui des Grieux, la ordinul acestuia, l-au răpit pe cavaler, ca să-l întoarcă acasă.

ACTUL II

Tabloul 3

 Au trecut doi ani. Manon a devenit amanta lui de Brétigni, bucurându-se de lux, admiraţie, renume şi flaterie. Dar nimic nu-i poate înlocui sentimentul dragostei sincere şi pure trăite cu des Grieux. Intâmplător, ea află dintr-o discuţie auzită în piaţă, despre fostul ei iubit, care a decis să renunţe la societate şi s-a retras în seminarul Saint-Sulpice. Manon rămâne profund emoţionată de cele auzite.  În zadar  de Brétigny încearcă să o liniştească. In zadar Gillot, care mai speră să-i cucerească inima, a organizat tot aici în piaţă – special pentru ea – o reprezentaţie de balet. Părăsindu-i pe toţi, ea se îndreaptă la Saint-Sulpice.

Tabloul 4

Plină de remuşcări şi inspirată de gingaşul sentiment al dragostei reînviate, Manon îl imploră pe des Grieux să o ierte, îi jură fidelitate şi-i zugrăveşte tabloul fericit al viitorului lor comun. Tânărul abate încearcă în zadar să se opună ispitei, dragostea lui pentru Manon, pe care el aşa şi n-a putut-o uita, îl cucereşte din nou şi el părăseşte seminarul.

ACTUL III

Tabloul 5

 Lipsa de surse, aduce tinerii îndrăgostiţi, la cazinoul „Transilvania”, care se bucură de proastă reputaţie. Printre jucători se văd Lescaut şi Guillot. După câteva momente de ezitare, des Grieux se lasă convins de Manon şi vărul ei să intre în joc, câştigând trei partiţii concomitent de la Guillot. Înfuriat acesta îl acuză de escrocherie, iar pe Manon o numeşte complicele lui. Poliţia îi arestează pe ambii. Apariţia bătrânului conte des Grieux, îl scuteşte pe tânărul cavaler de pedeapsă, acesta fiind eliberat. Manon însă a fost condamnată, fiind supusă deportării.

Tabloul 6

Pe drumul pustiu spre Le Harve, des Grieux aşteaptă coloana cu cei deportaţi, printre care este şi Manon. El i-a convins pe Lescaut şi gardienii săi să-l ajute s-o răpească pe Manon. Însă aceştia, la apropierea santinelei, îl părăsesc. Des Grieux reuşeşte să mituiască străjerul, salvându-şi iubita. Tinerii rămân în doi. Manon îşi plânge destinul şi visează la un viitor fericit. Ei au şansa să fugă, dar Manon nu poate face nici un pas. Şoptind cuvinte de dragoste,                                                                            ea se stinge în braţele iubitului.

Roluri şi interpreţi
22
.01.12

Manon Lescaut
Cavalerul des Grieux
Lescaut
Contele des Grieux
Guillot Morfontaine
de Brétigny
Paussette
Javotte
Rosette
Hotelier
Sergent
Doi gardieni

Locuitori, călători, jucători, vânzători, soldaţi

Dirijor

soprano
tenor
bariton
bas
tenor
bariton
soprano
soprano
mezzo- soprano
bass
bariton
Rodica Picireanu
Nicolae Busuioc Artist al Poporului
Boris Materinco  Artist Emerit
Vitalie Cireş
Vasile Micuşa
Ivan Cvasniuc Artist al Poporului
Mariana Bulicanu
Irina Şciogolev
Tatiana Vîrlan
Alexei Botnaciuc
Ştefan Donos
Valeriu Moruz, Grigore Rîciu
Artişti ai corului


Marin Balan
Maestru în Artă

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: