Skip to content

[ziar.jurnal.md] Primăvara filmelor documentare la Chișinău

May 23, 2011

CINEMA //„Festivalul CRONOGRAF m-a cucerit prin amabilitate şi sinceritate”

Şi în această primăvară OWH Studio îi oferă Chișinăului ocazia de a deveni un centru de atracţie pentru documentarişti. Astfel, în perioada 26 mai–30 mai 2011, toți cinefilii sunt invitați la cinematograful „Odeon” în faţa ecranului unde „realitatea devine artă” la Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, ajuns la cea de-a IX-a ediție.

Unicul festival internațional de film documentar din Moldova, organizat anual de către OWH Studio, începând cu 2001,vine și în acest an cu peste 60 de filme inspirate din realitate, documentare bune și foarte bune, „alese pe sprânceană” de juriul de preselecţie, 200 de filme din 43 de ţări. Având în vedere numărul mare de filme, precum şi calitatea lor, juriul a avut o sarcină deosebit de grea în luarea deciziei.

Film în Film, o inițiativă nouă în cadrul CRONOGRAF-ului

Înainte de deschiderea oficială a festivalului, cinefilii vor avea parte de un program de documentare Film în Film, o inițiativă nouă în cadrul CRONOGRAF-ului, care face o incursiune în arta cinematografică şi lărgeşte orizontul cunoaşterii celei de-a şaptea arte.

Anul acesta, proiecțiile de film au fost programate începând cu ora 10:00, dimineața, până seara târziu, astfel încât oricine doreşte să ajungă la festival să-şi poată alege orele potrivite.

În cadrul CRONOGRAF-ului 2011 vor participa 28 de filme din 19 țări pentru Secțiunea Principală și 14 filme din 5 țări pentru Secțiunea CadRO.  La Secțiunea Producții TV Locale vor fi prezentate cinci lucrări realizate în cadrul studiourilor și posturilor TV din Moldova.

Documentare Studențești, o nouă secţiune

Un eveniment marcant pentru ediția din acest an este lansarea unei noi secțiuni – Documentare Studențești, dedicată peliculelor studențești realizate în cadrul școlilor de film din mai multe ţări. Organizatorii festivalului au considerat necesară deschiderea unei secţiuni care să creeze un spaţiu mai puțin pretențios și mai liber pentru tinerii documentarişti. În competiţia studenţească au fost incluse nouă filme din opt ţări.

O supriză a festivalului de anul acesta va fi și masterclass-ul  ,,Ce faci ca visele tale să devină realitate?” prezentat de producătorul de film documentar David Kinsella din Norvegia. La ediţia trecută a festivalului Kinsella a participat cu filmul „A Beautiful Tragedy”. Documentaristul mărturiseşte: „Festivalul CRONOGRAF se află în topul festivalurilor de film la care am participat în ultimii trei ani. Sunt peste 60 de festivaluri din toată lumea. Însă mereu voi vrea să mă întorc la „familia mea – CRONOGRAF, care m-a cucerit prin amabilitate şi sinceritate”. Masterclass-ul va avea loc vineri, 27 mai, la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova.

Un masterclass de David Kinsella

De asemenea, OWH Studio invită cinefilii să participe la workshopul „Cariera documentarului tău” care va avea loc pe 28 şi 29 mai (sâmbătă şi duminică) la teatrul „Satiricus”. Workshopul va fi ţinut de Pavel Cuzuioc, cineast născut la Chişinău, care activează în prezent la Bucureşti şi Viena. Participanţii la workshop vor afla despre etapele pe care trebuie să le parcurgă un film documentar, de la idee până la distribuţie, îşi vor prezenta propriile proiecte şi vor face schimb de opinii.

Oricine poate intra la festival pe baza unui abonament procurat la un preț accesibil, iar banii achitaţi pentru abonamente vor contribui la premiul „Simpatia Publicului” de la secțiunile Principală și CadRO.

Festivalul CRONOGRAF râmane a fi un prilej de bucurie pentru toți cei care sunt pasionați de film, descoperind din nou într-o sală de cinema o „realitate care devine artă”.

Programul filmelor poate fi văzut pe pagina electronică a festivalului www.cronograf.md

Renata Popa


No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: