Skip to content

[rugina.org/ro/petition] SAVE ART – Rugina & Co

April 15, 2011

PETIŢIE

Preşedintelui interimar al RM, Marian Lupu
Primului ministru al RM, Vlad Filat
Primarului mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă
Copie: Procurorului general, Valeriu Zubco
Secretarului general al Comisiei naţionale UNESCO în RM, Constantin Rusnac

Artiştii Nicolae Ischimji şi Valeriu Moşcov au avut nevoie de 25 de ani şi de câteva tone de fier uzat şi resturi industriale pentru a crea această operă de calibru european – complexul sculptural sub cerul liber „Rugina & Co.“ – „РЖАвЧИНАХ“. Sculpturile care formează expoziţia – „Purgatoriul“, „Aparatul birocratic“, „Păstorul“, „Cortina de fier“ – constituie un ansamblu unitar şi integrat organic în spaţiu. Complexul sculptural nu este doar un veritabil comentariu, viu ilustrat, la epoca totalitarismului şi a industrializării, ci şi este o adevărată carte de vizită a artei moderne din Moldova: o dovadă a forţei conceptuale a acesteia, a unui potenţial creator şi critic în plină expansiune, un exemplu de dăruire dezinteresată şi liber asumată idealurilor artei în condiţii de underground, un model de nonconformism, un manifest al gândirii ecologiste.

În ce constă problemа? Admirată de vizitatori, apreciată înalt de comunităţile de experţi locali şi internaţionali, dar nerecunoscută la noi oficial, „Rugina“ cea inovatoare se află în acest moment în pericol de dispariţie. Una dintre lucrări a fost furată, alte câteva sunt deteriorate. Spaţiul public pe care se găseşte expoziţia este izolat şi ciopârţit de garduri instalate ilegal. Se planifică privatizarea terenului şi folosirea lui în scopuri private. Atelierul autorilor, parte componentă şi bază tehnică a proiectului, împreună cu arhiva, sculpturile, tablourile, ustensilele, biblioteca, a fost acaparat de persoane necunoscute, cu complicitatea angajaţilor Primăriei. Dosarul privind pătrunderea ilegală în atelier este de un an „examinat“ de procuratură… Funcţionarii Direcţiei patrimoniu municipal refuză să prelungească termenul contractului de arendă a atelierului.

Vor rămâne oare doar poze şi cărţi de pe urma spaţiului real numit „Rugina“, irepetabil şi multidimensional, de pe urma încărcăturii de idei pe care o poartă şi a muncii titanice pe care a implicat-o?

Autorii „Ruginei“, care au declinat mereu ofertele tentante de a vinde separat părţi ale expoziţiei, şi de a le scoate peste hotarele ţării, sunt gata să o doneze oraşului.

Subsemnaţii, ne adresăm către Preşedintele interimar, Guvern şi Primarul de Chişinău cu solicitarea de a salva de la distrugere şi de a păstra în spaţiul public acest complex pentru contemporanii noştri, dar şi pentru urmaşi, de a garanta accesul pentru vizitatori – locuitori ai Chişinăului şi turişti, de a curma pericolul crescând al privatizării terenului şi de a opri ocuparea samavolnică a atelierului artiştilor N. Ischimji şi V. Moşcov.

Cum putem salva „Rugina“? Soluţionarea acestei probleme nu necesită eforturi sau cheltuieli deosebite.

Este necesară crearea unei comisii interdepartamentale, în componenţa căreia să intre reprezentanţi ai Primăriei, Ministerului Culturii, Uniunii artiştilor plastici şi Uniunii arhitecţilor, Agenţiei Turismului, Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, precum şi experţi independenţi în domeniul artei contemporane şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.

A venit timpul de a conferi complexului „Rugina“ un statut oficial demn, care să-i permită să supravieţuiască şi să se dezvolte, de a-i oferi locul care care îi aparţine pe drept în istoria artei moldoveneşti şi europene. Doar atunci proiectul „Rugina – Secolul XX – Globline“ va obţine şansa de a se realiza pe deplin şi de a deveni unul cu adevărat global. Dar, întâi de toate, operele deja create trebuie protejate URGENT împotriva jafului şi a distrugerii definitive. Până la luarea de către Comisie a unei decizii, trebuie sistate toate tranzacţiile cu încăperile atelierului de creaţie al lui N. Ischimji şi teritoriile adiacente (neadmiţând secţionarea terenului pe care este amplasată expoziţia).

Este în puterea, interesul şi obligaţia noastră comună să protejăm acest monument al culturii moderne, unul dintre obiectele cele mai importante ale moştenirii culturale a Moldovei de la sfârşitului secolului XX şi începutul secolului XXI.

Moldova are realizări în artă, are cu ce se mândri şi are ce proteja pentru generaţiile viitoare:
„Rugina & Co.“, Chişinău, str. Ghidighici, 3.

http://rugina.org/ro/petition

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: