Skip to content

[ziar.jurnal.md] Spectacolul „Noi trebuie să murim” la Teatrul Spălătorie

January 21, 2011

La Teatrul Spălătorie din Chişinău va fi prezentat luni, 24 ianuarie,  ora 20.00, spectacolul-performance „Noi trebuie să murim” de Mircea Nicolae. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău în colaborare cu Teatrul Spălătorie (teatru găzduit de clubul Gin Do & Contrabass de pe strada  Eminescu 72, Chişinău).

Spectacolul este realizat în baza unui caz real, ilustrând vieţile a doi tineri din România de după 1989. După revoluţie tinerii din România au trecut printr-o lungă perioadă de dezorientare şi de lipsă de modele. Figurile istorice importante ale neamului fuseseră epuizate de propaganda comunistă. Economia de piaţă şi sărăcia din perioada de tranziţie nu păreau că oferă nimic pentru a umple acest gol. Pesimismul şi disperarea au dus la cimentarea unui cinism greu de combătut. În această situaţie, unii tineri au ales să devină soldaţi sau mercenari.

Potrivit unui comunicat al ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău, acest proiect pune în discuţie dilemele morale pe care o asemenea alegere le aduce cu sine într-o perioadă ce părea că lasă loc unor alternative mai puţin disperate.

Mircea Nicolae a absolvit în 2002 Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti cu teza de licenţă „Casa Poporului sau lumea care nu reuşeşte să existe”, coordonată de Andrei Cornea. A obţinut un masterat la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” şi a început un doctorat la Centrul de Excelenţă în studiul imaginii, cu lucrarea „Demolarea ca model cultural în oraşul Bucureşti, sec. XIX şi XX”.

I.N.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: