Skip to content

[adevarul.ro/moldova] Monument istoric, pus la pământ cu buldozerul

December 28, 2010

O firmă din Chişinău a distrus, în noaptea de Crăciun, fără autorizaţie, o clădire de la intersecţia străzilor Columna şi Bănulescu-Bodoni, care făcea parte din patrimoniul istoric al oraşului. Oficialii municipalităţii au cerut Procuraturii să deschidă dosar penal pe marginea acestui caz. În ultimii 10 ani au fost dărâmate ilegal aproape 80 de monumente de acest tip.

Clădirea-monument de la intersecţia străzilor Columna şi Bănulescu-Bodoni din centrul Chişinăului a fost transformată într-un morman de piatră în noaptea de Crăciun. Potrivit viceprimarului Nestor Grozavu, edificiul a fost distrus de firma „Frezarius-Com”, proprietara clădirii, care a expediat anterior mai multe scrisori la Primărie în care cerea permisiunea de a demola monumentul.
Potrivit prevederilor legale, un edificiu-monument, chiar dacă este proprietate privată, nu poate fi demolat nici chiar de cei căruia îi aparţine. Primăria Chişinău a cerut Procuraturii să intenteze un dosar pe marginea acetui caz. „În instanţă cei care au demolat clădirea ar putea fi amendaţi sau obligaţi să reabiliteze clădirea”, mai spune Grozavu.

Reprezentanţii firmei „Frezarius-Com”, proprietara monumentului de arhitectură dărâmat, ne-au declarat că nu au nicio treabă cu demolarea edificiului. „Nu cunosc nimic despre acest caz”, a declarat Ludmila Cernogorov, director adjunct al companiei , după care a închis telefonul.
Ion Ştefăniţă, director al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, spune că cei care comit astfel de ilegalităţi ignoră Legea cu privire la ocrotirea monumentelor. „Acest monument are o importanţă nu doar istorică, ci şi arhitecturală pentru Chişinău”, spune Ştefăniţă.
Din 1993, în Moldova au fost demolate fără autorizaţie 80 de monumente istorice. Potrivit Agenţiei, unul dintre cele mai grave cazuri este dărâmarea unei case cu semnificaţie istorică de pe strada Petru Movilă, 10 A, construită la sfârşitul secolului XIX şi distrusă în acest an. Potrivit legislaţiei, firmele care demolează edificii istorice, ar putea rămâne fără licenţă sau riscă o amendă de 20 de mii de lei. În centrul Chişinăului au rămas mai puţin de 1.000 de monumente.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: