Skip to content

[flux.md] „În Lumea jucăriilor”

December 22, 2010

În perioada 16 decembrie – 16 februarie, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei (MNAIM) are loc o expoziţie temporară cu o tematică deosebită, intitulată „În Lumea jucăriilor”.

Expoziţia reuneşte peste 300 de piese, încadrate cronologic între mil. IV î. Hr. şi anul 2010, majoritatea fiind piese de colecţie. Starea excepţională de conservare, valoarea intrinsecă şi unicitatea au constituit criteriile de selecţie a obiectelor ce compun expoziţia. Pentru elaborarea acestei expoziţii, muzeul a colaborat cu Universitatea de Stat, Studioul Teleradio-Moldova, precum şi cu colecţionari din Republica Moldova şi România şi a scos la iveală piese extrem de interesante sub aspect ştiinţific, ale esteticului şi provenienţei.

Expoziţia este structurată în două compartimente: „O istorie improvizată a jucăriei”, care conţine: jucării din ceramică, lemn, paie, pănuşi de porumb.

Istoria jucăriilor este la fel de veche ca istoria umanităţii. Cele mai vechi jucării erau făcute din materiale găsite în natură, ca lemn şi lut. Astfel, circuitul expoziţional debutează cu exponate din această categorie: jucării de lemn (colecţia Ion Podaru), ţuruieci din ceramică (colecţia Iurie Caminschi), fluiere din lemn (colecţia Posternac Grigorie), păpuşi din paie şi pănuşi de porumb (colecţia Natalia Cangea, Vera Muzlaeva).

O notă distinctă a expoziţiei o constituie păpuşile din papier mache şi porţelan. Mii de ani în urmă, copiii se jucau cu păpuşi făcute din ceară sau teracotă, beţe, arcuri cu săgeţi şi yo-yo-uri. Cum tehnologia a evoluat, şi jucăriile au evoluat, devenind din ce în ce mai complexe. În sec. XIX până în primii ani ai secolului XX erau foarte populare păpuşile confecţionate din “papier mache”. Acestea au intrat în producţie de masă în Germania, Franţa, Statele Unite, fiind o alternativă ieftină la cele din lemn, deoarece se puteau folosi tipare care reduceau timpul de fabricare. Pentru cei care nu sunt pasionaţi de acest domeniu, reprezentarea clasică a păpuşilor este categoria celor din porţelan, cel mai des întâlnite şi astăzi, oferite adesea ca obiecte de artizanat. O varietate a acestora, mai greu de găsit, sunt cele din “parian”, un porţelan alb, asemănător ca aspect cu marmura. Păpuşile din porţelan au atins culmea celebrităţii între 1840 şi 1880, înainte ca cele din bisque să devină preferatele copiilor, deşi mai erau produse în cantităţi impresionante chiar şi la începutul secolului trecut. Cele mai multe reprezintă femei, purtând cele mai diverse costumaţii, de la rochii simple la cele care erau la modă în momentul producţiei sau simple fantezii ale creatorilor.

Această categorie de piese oferă expoziţiei o notă de eleganţă. Sunt etalate păpuşi din papier mache şi porţelan din sec. al XIX-lea, un unicat pentru teritoriul nostru este păpuşa fabricată în Franţa în 1860 (colecţia Mihai Ciocanu), păpuşi din porţelan din anii 1920, 1960-1990 (colecţia Galina Harjevskaia).

Următorul tronson al expoziţiei reuneşte păpuşi din plastic, celuloid, cauciuc, produse în Germania (1960-1990), URSS (1950-1990). Cele mai reprezentative sunt cele produse la Fabrica de păpuşi din Republica Moldova, singura fabrică de păpuşi de pe teritoriul nostru care a activat în perioada anilor 1960-1990.

Un grup aparte îl constituie jucăriile pentru băieţei: soldăţei de plumb (colecţia Azina Emma), maşinuţe (colecţia Sergiu Guţu, Iurie Revenco) şi trenuleţe (colecţia Tocmacov Victor).

Itinerarul expoziţiei se închide cu un grupaj de jucării contemporane. Emblematice pentru acest compartiment sunt păpuşile Cleopatra, Bratz şi Barbie, iar eroii Disney vin să ne transpună în atmosfera de basm.

Centrul expoziţiei, ca punct de atracţie, este valorificat printr-un ansamblu de exponate emblematice: zornăitoare mil.IV î. Hr., figurine antropomorfe sec. IV î. Hr., figurine zoomorfe şi vase miniaturale sec. IX-X d.Hr.

O notă distinctă conferă expoziţiei păpuşile teatrale: mascota spectacolului televizat de păpuşi „ Prichindel” şi a Teatrului de Păpuşi „ Guguţă”.

Demersul expoziţional este completat cu cărţi poştale şi fotografii ce reflectă tematica expoziţiei, selectate din patrimoniul MNAIM.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: