Skip to content

[ziar.jurnal.md] Toamna patriarhului

November 10, 2010

SCANDAL // Noul preşedinte ales al Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, este contestat vehement de tabăra fostului conducător, Mihai Cimpoi

Peste 11 ore – atât le-a trebuit celor aproape 200 de scriitori să-şi aleagă, vineri, preşedintele. Şi au reuşit… cu scandal. 165 de voturi valabile, din care 89 pentru un candidat, 76 pentru vechiul preşedinte şi 18 buletine nevalabile sunt datele ecuaţiei alegerilor de la Uniunea Scriitorilor (USM). Până luni la amiază, nu se cunoştea dacă Uniunea Scriitorilor are un nou preşedinte sau dacă alegerile acestuia urmau să se repete. Noul Consiliu al Uniunii, însă, convocat ieri după-amiază, a decis că alegerile au avut loc, iar noul preşedinte este Arcadie Suceveanu. Cei din tabăra fostului preşedinte, Mihai Cimpoi, consideră şi acest consiliu ilegal şi continuă să nu recunoască rezultatele alegerilor.

Două tabere ireconciliabile

De ieri, la propunerea noului preşedinte al Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, instituţia are un nou vicepreşedinte – Teo Chiriac – confirmat de consiliu. Solicitat de JURNAL, Suceveanu a afirmat că toate documentele legate de alegerile de vineri, inclusiv procesul-verbal, vor fi prezentate Ministerului Justiţiei. Mihai Cimpoi nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia.

Scriitorul Valeriu Matei, susţinător al lui Cimpoi, ne-a spus că acest consiliu este ilegal şi ne-a întrebat ce proces-verbal are acesta dacă cel de la alegeri e semnat de trei persoane – Mihai Cimpoi, Ion Cuzuioc şi Valeriu Matei. „Nu poate un consiliu să decidă în locul unei adunări generale. Ei pot să facă adunări, să-l aleagă şi pe papa de la Roma, dar lucrurile astea se aleg în altă parte”, a tunat Matei care ne-a expediat la redacţie o copie a procesului-verbal amintit. Potrivit acestuia, alegerile nu au avut loc pentru că niciunul dintre candidaţi nu a acumulat 50 plus unu din voturi.

Suceveanu – 89 de voturi, Cimpoi – 76 de voturi

Scandalul alegerii preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova a împărţit literaţii în două tabere. Cei care îl susţin pe preşedintele Uniunii, Mihai Cimpoi, afirmă că alegerile nu au avut loc, semnalând grave încălcări ale statutului instituţiei. Ceilalţi, care sunt de partea singurului contracandidat al lui Cimpoi, Arcadie Suceveanu, şi care par mai mulţi dacă luăm în calcul rezultatele votării de vineri, cred că „învinşii” nu-şi pot accepta înfrângerea. Este prima dată când Mihai Cimpoi, care deţine funcţia respectivă din 1991, obţine mai puţine voturi decât contracandidatul său.

Solicitat de JURNAL, scriitorul Nicolae Popa, care a exercitat funcţia de preşedinte al comisiei de numărare a voturilor, a declarat că alegerile au fost legale. 89 de delegaţi au votat pentru Suceveanu, 76 – pentru Cimpoi, 11 buletine au fost declarate nevalabile pentru că lipsea a doua ştampilă pe ele, iar alte şapte pentru că au fost lăsaţi ambii candidaţi. Din cele 11 buletine nevalabile, şase erau pentru Cimpoi şi cinci – pentru Suceveanu. „Deci, situaţia oricum nu se schimba”, zice Popa.

Au mai fost câteva buletine care nu au fost luate în calcul, pentru că votanţii lăsaseră mai mult de 25 de candidaţi pentru Consiliul USM, ale cărui alegeri a avut loc simultan cu cele ale preşedintelui.

Interese oculte?

Totodată, Popa afirmă că preşedintele Cimpoi a citit numai jumătate din articolul care vizează alegerile preşedintelui USM, anunţând că, pentru a câştiga, un candidat trebuie să acumuleze 50 plus unu din voturi. „Situaţia e valabilă când sunt trei şi mai mulţi candidaţi. Asta înseamnă că poţi avea alegeri la nesfârşit”, este de părere scriitorul.

În opinia lui Popa, lui Mihai Cimpoi îi este greu să cedeze puterea, deoarece şi-ar fi „asumat nişte angajamente extraliterare şi nu-i convine să vină altcineva să-i strice planurile”. Acesta a lăsat să se înţeleagă că se pune la cale privatizarea Casei Scriitorilor şi, probabil, există anumite interese.

Valeriu Matei ne-a spus, la rândul lui, că alegerile nu au avut loc în conformitate cu statutul USM, atacându-l dur pe Nicolae Popa, dar şi pe ceilalţi scriitori care îl susţin pe Suceveanu. Potrivit lui Matei, comisia de numărare a voturilor a fost numai propusă, nu şi votată, iar o comisie de validare a alegerilor nu a fost creată, tentativa de alegere a preşedintelui USM fiind dominată de haos. Valeriu Matei mai afirmă că principiul majorităţii simple se aplică numai în cazul alegerilor repetate şi, prin urmare, preşedintele uniunii nu a fost ales. Referitor la acuzaţiile care privesc privatizarea Casei Scriitorilor, Matei răspunde: „Cine să o privatizeze?! Uniunea Scriitorilor?! Eu cu Cimpoi le-am făcut lefuri şi salarii şi ei umblă acum şi ne calomniază!”.

Mai mult, Matei menţionează că nici noul Consiliu al Uniunii nu este valabil. Prin urmare, Mihai Cimpoi a convocat o nouă Adunare Generală pentru 10 decembrie, atunci când scriitorii vor mai face, după Matei, o încercare să-şi aleagă căpetenia.

Cimpoi merge prin sate

Mihai Cimpoi nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia. Ieri după-amiază, însă, acesta a făcut publică o declaraţie prin care îndeamnă „colegii să renunţe la interminabile discuţii şi şedinţe ad-hoc pe marginea Adunării Generale şi a altor probleme interne ale Uniunii Scriitorilor şi să plece cât mai mult pe teren pentru a discuta cu oamenii şi a-i convinge să susţină partidele care formează Alianţa pentru Integrare Europeană”. Cimpoi îşi face griji că există pericolul revenirii la putere a comuniştilor după 28 noiembrie 2010, fiindcă lumea este neinformată, iar scriitorii nu trebuie să fie numai „oameni de litere, ci şi oameni ai cetăţii”.

Raisa Lozinschi-HadeiNo comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: