Skip to content

[fondulculturii] „Golgota basarabeană”

November 5, 2010

deportati_cale_ferata

„Golgota basarabeană” este titlul unui nou film documentar produs la „Moldova Film” care se referă la perioada 1940-1956. „Este un film din ciclul „Pagini de istorie” la care lucrez de mai mulţi ani, dar care a fost refuzat de guvernarea anterioară”, spune regizorul peliculei Ion Chistruga.

Ieri, la „Moldova Film” a avut loc o vizionare prealabilă iar mâine, la Cinematograful „Odeon”, va avea loc o ultimă vizionare prealabilă, cu participarea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi a membrilor Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM. „Dacă nu vor exista obiecţii vom avea şi premiera în două-trei zile”, a anunţat regizorul. Scenariul este semnat de Ion Chistruga şi Victor Vasilache, iar regia de Ion Chistruga şi Alina Ciutac.
Regizorul spune că a lucrat la şase filme din ciclul „Pagini de istorie” („Dacii şi romanii”, „Ştefan cel Mare”, „Alexandru cel Bun” etc.) şi încă din 2003 a ajuns la perioada postbelică, dar guvernării de atunci nu au acceptat astfel de lucrări. „Eu am refuzat să lucrez pentru filmele lui V. Stepaniuc. După schimbarea guvernării am revenit la ideea mea mai veche. Acest film nu este o comandă politică şi nu are nicio legătură cu campania electorală”, precizează Chistruga.

Valentina Baciu, Timpul

http://fondulculturii.wordpress.com/2010/11/03/%E2%80%9Egolgota-basarabeana%E2%80%9D/

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: