Skip to content

[unimedia.md] Fundaţia Edelweiss lansează un proiect de promovare a valorilor literaturii moldoveneşti

October 22, 2010

Fundaţia Edelweiss va finanţa editarea unui număr semnificativ de creații literare autohtone, care vor apărea în anul 2011.  Anunţul a fost făcut în ziua aniversării a 90-a de la înfiinţarea Uniunii Scriitorilor, în cadrul unei întâlniri unde Fundaţia a premiat membrii Uniunii şi a acordat ajutor material scriitorilor.

În cadrul festivităților a fost lansat și proiectul de colaborare dintre Fundația Edelweiss și Uniunea Scriitorilor, ce cuprinde: editarea albumului “Uniunea Scriitorilor din Moldova – 90”; acordarea premiului “Opera Omnia-2009”, ce a fost înmânat maestrului Spiridon Vangheli; premii pentru relații culturale, proză, poezie, eseu și critică literară.
Alte proiecte ce vor face parte din acest parteneriat sunt: conlucrarea întru organizarea Festivalului de fabule și epigrame “A. Donici”; lansarea unui ciclu de emisiuni radio și TV pentru copii și organizarea întâlnirilor scriitorilor cu copiii.
Președintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a prezentat albumul jubiliar ce consemnează aniversarea de 90 de ani de la înființarea primei Asociații a Scriitorilor Profesioniști Români din Chișinău. “Uniunea Scriitorilor a avut mai multe proiecte și programe. Răspunsul la aceste propuneri este proiectul de acțiuni culturale ce va fi implementat cu susținerea Fundației Edelweiss”, a menționat Cimpoi.
Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc, a precizat că  această colaborare va constitui un început în acțiunea Fundației de recuperare și promovare a creatorilor naționali.
”Sunt convins că proiectul și acțiunile noastre vor fi constructive și generatoare de efervescență.  Decizia noastră de a sponsoriza începând cu 2011 un număr semnificativ de creații literare deosebite va fi nu doar o recompensă necesară și potrivită pentru talentul unor oameni de cultură, dar va fi mai ales de natură să îmbogățească patrimoniul nostru cultural.”
Fundația ”Edelweiss” își propune să  promoveze editarea creațiilor scriitorilor tineri, ponderea cărora va constitui nu mai puțin de 50% din volumul total de opere editate.
Fundația Edelweiss este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, înfiinţată de către omul de afaceri Vlad Plahotniuc în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentați şi dezavantajaţi din Republica Moldova.  Fundaţia are misiunea de a contribui la dezvoltarea societăţii prin elaborarea şi implementarea unor proiecte în domeniul cultural, educaţional, social, economic şi de protecţie a mediului înconjurător.
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: