Skip to content

[flow.md] Festivalul FLOW

September 8, 2010

Discuţiile şi proiectele comunităţii „flow” se vor concentra în jurul cuvintelor cheie „fragilitate”, „deschidere” şi „libertate”. Iar definiţiile şi semnificaţiile ce relaţionează cu acestea vor duce la dezbaterea unor teme şi probleme considerate de către comunitate relevante la un nivel local, regional şi european.
Spaţii şi locaţii

Acu’ câțiva ani, înainte de întânirea colectivului spitalului din satul X cu prim-ministrul, angajații spitalului au adus de acasă, pentru “înfrumusețarea” spitalului – covoare, televizoare, draperii și multe alte obiecte.
În Chișinău am fi putut alege multe locuri frumoase.
Spațiile pe care ni le-am dorit cu adevărat (Casa Herța, Stadionul Republican sau Circul de Stat) nu le-am obținut din diverse motive. Știți voi…

Am fi vrut ca
discuțiile să aibă loc la Circ
party de deschidere la Stadionul Republican
performance-ul lui Pavel Brăila la Casa Herța
și multe multe altele
dar…

Nu vrem să aducem de acasă covoare și televizoare.
Vrem sa vedeți Chișinăul așa cum este.

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Edificiul (Str. 31 August 98) aparţine arhitecturii sovietice funcţionale şi austere din anii ’70, şi aici au avut loc primele manifestări ale mişcării de eliberare naţională de la sfârşitul anilor 1980. Terasa din curtea interioară este astăzi unul din puţinele spaţii de manifestare artistică alternativă din Chişinău.

Lacul Morii: Pentru că a fost excavat de comsomolişti – în 1952 –, se numea iniţial Lacul Comsomolist. Legenda urbană spune că liderul URSS Leonid Brejnev a dat ordin ca acolo să existe un lac şi tot el ar fi dăruit noii creaţii două lebede, una albă şi alta neagră. Numele parcului a fost apoi schimbat în Valea Morilor, iar lacul – secat. Acum, în mijlocul oraşului stă o groapă, de 34 de hectare, înconjurată de terase şi spaţii de divertisment, iar primăria a luat în dezbatere un proiect de amenajare deocamdată fără finanţare, considerat de unii constructori drept fantezist.

Circul de Stat. Circul din Chişinău (Bd. Renaşterii 38), construit în 1981, cu cele 1.900 de locuri ale sale şi foaierul cu picturi murale, e închis pentru reparaţii din 2004, fără progrese semnificative, iar clădirea a fost dată concesionată de Ministerul Culturii unui potenţial investitor despre care nimeni nu ştie nimic.

Teatrul de Vară. Aflat în Parcul Valea Morilor, are 5.000 de locuri, iar în perioada sovietică aici avea loc unul dintre cele mai importante festivaluri rock din URSS, numit „Cireşar“. La Teatrul de Vară a pornit în 1987 mişcarea de eliberare naţională din RSS Moldovenească şi tot aici, începînd din 1988, îşi ţinea şedinţele Cenaclul Alexei Mateevici.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: