Skip to content

[ziar.jurnal.md] Spectacole de cea mai bună calitate la BITEI-2010

May 19, 2010

Opţiunea pentru calitate a fost definitorie în selectarea celor peste 30 de spectacole ce vor fi prezentate de artişti din 14 ţări în cadrul celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice BITEI (Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”), care se va desfăşura la Chişinău în perioada 20-30 mai. Având genericul „Pentru o lume mai bună”, festivalul e organizat în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Chişinău, Partenerul General al BITEI fiind compania Moldcell.

„Este cea mai importantă manifestare teatrală din Republica Moldova şi va reuni circa 540 de participanţi din România, Ucraina, Suedia, Rusia, Estonia, Ungaria, Georgia, India, Irlanda, Turcia, Japonia, Spania, R. Moldova. BITEI nu e doar un eveniment teatral, ci s-a transformat într-un festival al artelor scenice, incluzând trei secţiuni – teatru, muzică, dans. Iniţial, mă gândeam să alegem drept generic o replică din „Aşteptându-l pe Godot”: „Aerul e greu de strigătele noastre!”, dar până la urmă am considerat că cea mai potrivită e titulatura „Pentru o lume mai bună”, fiindcă e prea multă răutate, ură, violenţă în lumea în care trăim”, a declarat ieri la conferinţa de presă consacrată Bienalei Petru Vutcărău, directorul Teatrului „Eugene Ionesco”.

Teatrul „Eugene Ionesco” nu va prezenta niciun spectacol în festival

Pentru prima dată în cei şaisprezece ani de când există festivalul, Teatrul „Eugene Ionesco” nu va juca niciun spectacol în decursul Bienalei, deoarece scena din noul sediu al TEI se află în reparaţii. Acest sediu va găzdui un singur spectacol de dans, tot aici vor avea loc conferinţe de presă cu participarea artiştilor invitaţi la festival.

Timp de 11 zile, vom putea urmări evoluţia unor companii artistice cu renume internaţional pe scenele teatrelor „Luceafărul”, „Licurici”, „Ginta Latină”, precum şi la Teatrul Rus „A. P. Cehov”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet, Filarmonica Naţională şi Palatul Naţional. Un număr impresionant de spectacole de teatru şi muzicale vor fi aduse la Chişinău din România, publicul având şansa de a vedea montări de succes ale teatrelor de Comedie („Doamne… ce măcel!” de Yasmina Reza) şi Odeon din Bucureşti („Pyramus&Thisbe 4 you” după Shakespeare şi „În container” de Constantin Cheianu), ale teatrelor din Brăila şi Iaşi, un concert al grupului folcloric condus de Grigore Leşe şi o reprezentaţie a celebrei formaţii „Iza” din Maramureş. Prezenţa companiilor româneşti la festival a fost posibilă datorită sprijinului Ambasadei României în R. Moldova şi Institutului Cultural Român.

Irina Nechit

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: