Skip to content

[jurnaltv.md] FESTIVALUL “NICHITA STĂNESCU”

April 20, 2010

Ediţia a 4-a a festivalului internaţional de poezie „Nichita Stănescu” la Chişinău se va desfăşura în perioada 15-17 aprilie. La eveniment vor participa numeroşi oameni de cultura autohtoni şi din România. Prin intermediul festivalului, poetul este venerat de moldoveni pentru dragostea pe care a purtat-o Basarabiei şi limbii române.

Un program de amploare va avea Festivalul dedicate poetului Nichita Stănescu: pentru studenţi – o oră deschisă cu genericul „Poetul ca şi soldatul”, apoi bustul lui Nicolae Iorga, dezvelit la Uniunea Scriitorilor, şi desigur – cărţi şi reviste. La Teatrul Eminescu vor fi decernate premiile pentru poezie şi interpretare critică a operelor lui Stănescu. Poetul nu va rămâne fără flori: festivalul va fi deschis anume cu o manifestare cultural-artistică în faţa bustului lui Stănescu, situat pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Ca o recunoaştere a valorii creaţiei sale incontestabile, lui Nichita Stănescu, laureat de patru ori al Premiului Uniunii Scriitorilor din România, i s-a conferit în 1975 la Viena, Premiul Herder, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură în 1980, iar în anul 1982, în Iugoslavia, i s-a decernat premiul ,,Cununa de Aur”. Scriitorul autohton, Valeriu Matei, se mândreşte că s-a născut într-o zi cu irepetabilul poet şi că în 1995 i-a fost conferit marele premiu “Nichita Stănescu” pentru poezie româna contemporana.

Oaspeţii de onoare ai festivalului vor fi: academicianul Eugen Simion, directorul institutului literaturii române George Călinescu, o delegaţie de la Ploieşti, în frunte cu preşedintele consiliului judeţean Prahova, Mircea Cozma, şi numeroşi scriitori români importanţi.

http://www.jurnaltv.md/ro/news/protest-in-vant-84316/

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: