Skip to content

[timpul.md] O stea moldavă pe cer american

April 2, 2010

Numele ei este Valentina Popa şi este din R. Moldova. E interpreta care a cântat, alături de celebrul tenor italian Luciano Lamonarca şi dansatoarea/cântăreaţa Alessandra Belloni, pe 24 martie 2010, în Columbia University Medical Center din New York . A fost unul dintre numeroasele ei concerte de binefacere, care a avut ca scop, de această dată, suportul cercetărilor ştiinţifice în domeniul cancerului musculoscheletal.

Valentina s-a născut în satul Hârceşti, raionul Ungheni. Din fragedă copilărie a îndrăgit muzica populară, asimilând cu o abilitate uimitoare tot tezaurul folcloric
moldovenesc, de la cântecele de petrecere la doina de jale. A apărut în numeroase concerte de muzică populară, deseori însoţita de tatăl şi fratele său, Ion şi Sergiu Popa, acordeonişti de meserie. Având cântecul mereu aproape de inimă, Valentina face studii la Universitatea de Stat, ulterior – un masterat în relaţii internaţionale, învaţă patru limbi străine şi obţine un post în Aparatul Guvernului R. Moldova, unde lucrează aproape trei ani. În 2005 a fost delegată la Reprezentanţa Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite din New York.
În martie 2009 ea evoluează într-un concert pe scena prestigiosului Merkin Hall din Manhattan, New York. Valentina a cântat după aceea în numeroase oraşe, inclusiv New York, Milwaukee, Philadelphia, Washington, Viena (Austria) şi Bari (Italia). Proiectele sale sunt întotdeauna de binefacere şi suplinesc activitatea sa de bază la Organizaţia Naţiunilor Unite, or Valentina a primit în 2008 oferta de a lucra pentru sediul central al ONU. Proiectele concertistice ale Valentinei au inclus: „Oraşul Speranţei”, dedicat copiilor săraci din Zambia, „Uniţi pentru Abruzzo” – pentru a ajuta victimele cutremurului ce a lovit în 2009 regiunea Abruzzo, Italia, iar în martie a participat într-un proiect pentru cercetări în domeniul cancerului la cea mai prestigioasă instituţie de cercetare din America – Columbia University.

La 13 martie, ea a fost solista Festivalului „Mărţisor 2010” din Washington, organizat de „Casa Mare” şi Ambasada R. Moldova în SUA, unde a adus un omagiu mişcător regretaţilor Grigore Vieru şi Mihai Dolgan.
Deşi popularitatea-i de interpretă creste pe zi ce trece, Valentina ne-a comunicat că va continua să îmbine muzica şi activitatea internaţională la ONU. Sunt două pasiuni la care nu poate renunţa.

http://www.timpul.md/articol/o-stea-moldava-pe-cer-american-8657.html

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: